Dzisiaj kontynuacja poprzedniego postu o
zamiennikach białego cukru. Na warsztat pójdą kolejne cztery, te bardziej i te
mniej znane.
1. Fruktoza.
To znany chyba wszystkim
zamiennik, cukier gronowy naturalnie występujący w owocach, oraz miodku. Cechuje się słodkim smakiem, jak to
cukier oraz bardzo dobrą rozpuszczalnością w wodzie. Jest o 40% mniej
kaloryczny niż tradycyjny biały cukier, i ma nie duży indeks glikemiczny
dlatego polecany jest cukrzykom. Po spożyciu metabolizuje się w wątrobie bez
pomocy insuliny, a wchłaniany jest w jelicie cienkim. Jest teoretycznie zdrowy,
teoretycznie bo tylko wtedy gdy jest spożywany w małych ilościach. Większe
powodują bóle brzucha, biegunki, i zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
W społeczeństwie często występuje też nietolerancja fruktozy. Aby zapobiec
spożywaniu tego cukru w nadmiarze, należy ograniczyć słodycze, ciasteczka oraz
czekolady.
2. Erytrytol.
Jest czymś nowym na rynku. Przez większość
ludzi bywa błędnie nazywany erytrolem. To naturalnie bezkaloryczny słodzik,
powstały z glukozy, skrobi bądź glicerolu z użyciem odpowiednio dobranych do
tego drożdży. Nie wchłania się w przewodzie pokarmowym, tylko jest od razu
wydalany z moczem. Występuje w naturalnej postaci w owocach, takich jak: melon,
gruszka. A także w owocach morza oraz algach morskich.
3. Ksylitol.
Jest cukrem prawie
idealnym. Dlaczego prawie? O tym dowiemy się później. Ksylitol
jest pozyskiwany z brzozy, przede wszystkim w Finlandii, ponieważ
wymaga dużej ilości drewna do produkcji a tam jest go pod dostatkiem.
W postaci naturalnej występuje w owocach, warzywach oraz grzybach. Spowalnia
rozwój płytki nazębnej, chroni dziąsła, płukanie nim ust ( płynna postać ) jest
polecane przy infekcjach jamy ustnej. Działa przeciwgrzybiczo i
przeciwbakteryjnie. Wzmacnia naszą odporność. Ma bardzo mały indeks
glikemiczny, nie wzmaga apetytu. Ułatwia przyswajanie wapnia. Jest również
bardzo zalecany przy różnych dolegliwościach przewodu pokarmowego,
np. Helicobacter Pylori, przy wrzodach żołądka. Lecz jest
spożycie w nadmiernych ilościach powoduje efekt przeczyszczający. Z tego
względu jest polecany raczej osobom dorosłym, i należy pilnować dopuszczalnej
dziennej dawki. Jest odporny na wysokie temperatury, więc świetnie
sprawdzi się przy wypiekach, bądź też deserach.
4. Melasa buraczana.
To nic innego jak sok z
buraka cukrowego, który dawniej używało się po prostu za produkt uboczny przy
produkcji białego cukru. Dziś, doskonale nadaje się do dosładzania wypieków, a
nawet do jedzenia łyżeczką samego. Cechuje ją karmelowy smak. Ma sporą
zawartość substancji odżywczych, zawiera kwas foliowy, wapń, żelazo, potas oraz
liczne witaminy z grupy B. Jego spożywanie przyczynia się do poprawy wyników
krwi, wobec tego jest polecany osobom z anemią, kobietom w ciąży, którym potrzebny
jest kwas foliowy oraz sportowcom w celu regeneracji.
Jak zwykle na najwyższym poziomie ;) Super się ciebie czyta :)
OdpowiedzUsuń