sobota, 26 września 2015

Zrobiliśmy, zjedliśmy, było pysznie :)



I co da się? Pewnie, że się da. Postanowiliśmy wspólnie z moim chłopakiem podjąć wyzwanie pizzy. Były moje urodziny, więc można poszaleć. Naszym celem było wcielenie się w pizzermanów i zrobienie pizzy w 100% bezglutenowej. Jest to jak najbardziej wykonalne, całość zajęła do godziny czasu.

Przepis:

1. 300g mąki bezglutenowej - w naszym przypadku była to mąką naleśnikowa firmy Schar ( 300g=2 szklanki).
2. Połowa opakowania drożdży instant Dr. Oetker.
3. 200-220ml letniej wody.
4. 1-2 łyżki oleju.
5. 1 łyżeczka soli.
6. Ulubione bezglutenowe dodatki. ( u nas: wędlina, ananas, oliwki oraz mozzarella)
7. Przecier pomidorowy.

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą, dolać letnią wodę. Wyrabiać ciasto ręcznie. Na koniec należy dodać 1 lub 2 łyżki oleju i wyrobić. Przygotować okrągłą formę do pizzy, wyłożyć ją papierem do pieczenia i położyć na niej ciasto. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu, nakryte ściereczką na około 30-40 minut tak aby podwoiło swoją objętość. Jak wyrośnie należy ciasto posmarować oliwą i przecierem pomidorowym, na to położyć dodatki w dowolnej kombinacji. Rozgrzać piekarnik na 200 stopni, i gotowe ciasto przełożyć do piekarnika na około 20-25 minut. Po upieczeniu można się zajadać.

Gwarantuję Wam, że się uda. Przepis jest bardzo prosty i pyszna pizza wyjdzie nawet kulinarnym żółtodziobom.
A oto efekt naszej pracy :)  Smacznego ;)


Nasza duma.
Szynka użyta przez nas do pizzy. Nawet na studencką kieszeń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz