czwartek, 1 października 2015

Coś za mną chodzi :)

Witajcie :) Założę się, że każdy z Was raz na jakiś czas ma ochotę na chwilę zapomnienia z czekoladą, bądź batonikiem. Ja "grzeszę" raz na tydzień. W dzisiejszym poście, przestawię ranking 10 najpopularniejszych słodyczy, które nie zawierają glutenu, bądź zawierają normy dopuszczalne dla większości chorych. Przekonacie się, że bezglutenowo, wcale nie znaczy zdrowo :)

W związku z tym, że czekolada nas kocha i koi żale, zaczniemy właśnie od niej :)
Na zielono są zaznaczone "czyste" produkty. Czerwone zawierają śladowe ilości. 

1. Mini wafle ryżowe z polewą czekoladową. Produkt bezglutenowy z czekoladą pełnomleczną.
Skład: ryż 50%, czekolada pełnomleczna 50%, (cukier trzcinowy, masło kakaowe, pełne mleko w proszku, masa kakaowa). Składniki są z upraw kontrolowanych biologicznie. Produkt dostępny w sieci sklepów Rossman, dobrze zaspokaja nagłą chęć na coś słodkiego, oraz mały głód.

2. Czekolada gorzka Goplana. Produkt bezglutenowy. 
Skład: miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory-lecytyny (z soi) i E476, aromat. Masa kakaowa minimum 60%. Może zawierać: orzeszki arachidowe, orzechy i mleko.

3. Czekolada mleczna Goplana. Produkt bezglutenowy.
Skład:cukier, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, emulgatory (lecytyna sojowa, E476 ) aromaty. Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych i orzeszków arachidowych.

4. Baton Snickers. Przebadany pod kątem występowania glutenu. Stwierdzono bezpieczną ilość.
Skład: cukier, orzeszki ziemne, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, laktoza, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, utwardzony tłuszcz roślinny, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja, zhydrolizowane białko mleka, aromat. Nugatowe nadzienie (14 %) ze świeżo prażonymi orzeszkami ziemnymi (24 %), oblane karmelem (27 %) i mleczną czekoladą (35 %).

5. Baton Bounty z wiórkami kokosowymi oblany mleczną czekoladą. 
Skład: cukier, wiórki kokosowe (21%), syrop glukozowy, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (lecytyna sojowa; mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E 471), laktoza, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku, substancja utrzymująca wilgotność (glicerol ), sól, naturalny ekstrakt z wanilii.

6. Cukierki Toffino. Produkt bezglutenowy.
Skład: syrop glukozowy, cukier, tłuszcze roślinne (sojowy, palmowy) częściowo utwardzone, mleko pełne w proszku (9%), czekolada 3,6% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyna sojowa, E 471), serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, masło (z mleka), sól, emulgatory (lecytyna sojowa, E 471), aromaty.

7. Czekoladki deserowe Merci. 
Skład: kawowo - śmietankowa, mus czekoladowy, deserowa, marcepanowa. Skład (według rodzaju): cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, śmietanka w proszku, migdały, tłuszcz roślinny, pełne mleko w proszku, produkt z serwatki, laktoza, kakao odtłuszczone, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, kawa, syrop glukozowy, syrop cukrowy inwertowany, emulgator: lecytyna sojowa, fruktoza, dekstroza, maślanka w proszku, aromat, sól. Masa kakaowa w czekoladzie białej i czekoladzie kawowo - śmietankowej: czekolada śmietankowa minimum 33 % kakao, biała czekolada minimum 28 % kakao, w czekoladzie deserowej z musem czekoladowym: minimum 48 % kakao, w czekoladzie deserowej minimum 45 % kakao, w czekoladzie marcepanowej z nadzieniem marcepanowym: minimum 48 % kakao.

8. Kinder niespodzianka. Produkt bezglutenowy.
Skład: czekolada mleczna 47 % [cukier, mleko pełne w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny (soja), aromat], mleko odtłuszczone w proszku, cukier, tłuszcz roślinny, masło odwodnione, emulgator: lecytyn (soja), aromat. Sucha masa mleczna: 32 % - składniki kakao 15 %.

9. Kwaśne, owocowe żelki Nimm 2. Produkt bezglutenowy.
Skład: cukier, syrop glukozowy, sok owocowy (5%) z koncentratu (winogrona, czarny bez), żelatyna, regulatory kwasowości: kwas jabłkowy, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, skrobia modyfikowana, substancja utrzymująca wilgotność: syrop sorbitolowy, regulator kwasowości: mleczan wapnia, aromat, wyciągi z roślin (pokrzywa, szpinak, papryka, kurkuma), niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, biotyna, witamina B12.

10. Żelki misie Haribo. Produkt bezglutenowy.
Skład: syrop glukozowy, cukier, substancja żelująca: żelatyna, dekstroza; regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentraty owocowe i roślinne: (cytryna, pomarańcz, jabłko, kiwi, czarny bez, czarna porzeczka, aronia, winogrona, owoc passiflory, mango, marchew, czerwona porzeczka, szpinak, pokrzywa, oset); aromaty, tłuszcz roślinny, substancja powlekająca: wosk pszczeli biały i żółty, wosk carnauba, syrop karmelowy, fruktoza, syrop cukrowy inwertowany.

Legenda:
E476 - Polirycynooleinian poliglicerolu. Mówiąc po polsku, jest to substancja odpowiadająca za konsystencję produktu.
Odradza się częste spożywanie tej substancji.

I voila :) Ogólnodostępne słodkości pokazały swoją prawdziwą twarz. W składzie niektórych sam Mendelejew by się pogubił. Za to pocieszeniem jest to, że nie ze wszystkimi jest tak źle. Najbezpieczniejsze okazały się Mini wafle ryżowe oblane czekoladą mleczną, oraz coś dla małych przeżuwaczy- Żelki owocowe Nimm 2, które oprócz wszechobecnej chemii, zawierają też naturalne barwniki i wyciągi z warzyw i owoców.

Za jakiś czas będzie ranking 10 mniej popularnych ale i droższych słodyczy. Zobaczymy, czy cena idzie w parze z jakością czy też nie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz