poniedziałek, 7 marca 2016

Bezglutenowa babeczka ;)


Witam, witam :) chciałabym podzielić się  z Wami sposobem na słodkie popołudnia, tudzież wieczory przy kawie. Ostatnio, oprócz pichcenia potraw wytrawnych, zaczęłam próbować swoich sił w wypiekach. Wyżej macie przedstawione efekty moich zmagań. Nie, nie było ani potu, ani tym bardziej krwi i łez. Była radość z zabawy, rosnące emocje, kiedy czekałam na finisz i banan na twarzy gdy po ostygnięciu okazały się naprawdę pyszne !

Składniki kakaowych babeczek:

1. 5 lub 6 jajek.
2. 1 szklanka cukru.
3. 2/3 szklanki oleju.
4. 2 lub 2,5 szklanki mąki bezglutenowej.
5. 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.
6. Naturalne kakao, lub Nesquik.

Procedura tworzenia:

W misce wymieszać mąkę bezglutenową razem z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce, zmiksować wszystkie jajka, cukier, olej aż utworzy się gładka masa. Miksując należy dodawać, po łyżce lub dwóch mąkę zmieszaną z  proszkiem do pieczenia, pod koniec wsypując kakao i zmiksować aż masa osiągnie lekko brązowy kolor. Ciasto wlać do dowolnych foremek, wstawić do piekarnika bądź prodiża, i piec ok. 30 minut. Można wsadzić patyczek sprawdzając czy się upiekło.

Życzę Wam smacznego popołudnia. Ciasto trudno odróżnić od zwykłego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz